Voorkom brand in uw vakantiewoning

  Uw vakantie is u veel waard. Helaas komt het regelmatig voor dat vakantiewoningen afbranden. In dat geval is het hopen dat u een goede schadeverzekering heeft afgesloten. Maar wat kunt u doen om brand te voorkomen? Op welke punten moet u letten?

  Brand door vandalisme
  Een deel van de branden ontstaat door vandalisme. Helaas lopen er heel wat pyromanen rond in ons land. Een vakantiepark of afgelegen locatie is voor hen de ideale plek om ongestoord hun slag te slaan. U wilt natuurlijk niet dat uw vakantiewoning het slachtoffer van vandalisme wordt. Dit kunt u voorkomen door ervoor te zorgen dat uw vakantiewoning minder aantrekkelijk is. Denk hierbij aan het snoeien van dichte begroeiing en het plaatsen van verlichting. Deze verlichting kan eventueel automatisch aan springen wanneer er iemand rondom uw woning loopt. Dit schrikt vandalen af. Daarnaast zorgen dit soort maatregelen ook tegen inbraken.

  Brand door de openhaard
  Heeft u ook een openhaard in uw vakantiehuisje? Een openhaard is heerlijk wanneer u in de wintermaanden met een wijntje in uw woning zit. Het knisperen van het hout doet veel mensen denken aan momenten van rust en ontspanning. Het is echter wel belangrijk om uw openhaard goed te onderhouden. Zorg ervoor dat er minstens één keer per jaar een schoorsteenveger langs komt om uw openhaard te reinigen. Professionele schoorsteenvegers leveren daarbij een certificaat dat geschikt is voor uw verzekeringsmaatschappij. Mocht u toch brand in uw schoorsteen hebben, dan kunt u in ieder geval aangeven dat het niet heeft gelegen aan het onderhoud van de schoorsteen.

  Brand door kortsluiting
  Kortsluiting ligt altijd op de loer. Zeker wanneer u niet aanwezig bent kan dit gevaarlijk zijn, omdat u apparaten die gaan roken niet tijdig kunt uitzetten. Het is dan ook aan te raden om gedurende uw afwezigheid zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact te halen. Dit verminderd niet alleen de kans op kortsluiting, maar zorgt ook voor een vermindering van het stroomverbruik doordat de apparaten niet in de stand-by modus blijven staan.

  Categories: Blog