Ontdek de Schotse Hooglanden over de West Highland Way

  De West Highland Way (WHW) laat je op een prettige manier kennis maken met de Highlands. Vanaf de rand van Glasgow loop je naar het noorden door de befaamde Highlands. Er zijn enkele superlatieven voor de route: Startend in de grootste stad van Schotland (Glasgow), langs het grootste meer van Groot-Brittannië (Loch Lomond) naar de hoogste berg van Groot-Brittannië (Ben Nevis). De tocht eindigt in Fort William. Vandaar uit is de bergwandeling naar de top 1344 meter hoge top van de Ben Nevis een klassieke afsluiting van de West Highland Way.

  De WHW was het eerste officiële langeafstandspad in Schotland. Het idee werd geboren in de 60-er jaren n.a.v. het enthousiasme over het openen van de Pennine Way in Engeland. Daarna volgende anderhalf decennia van overleg en onderhandelingen met diverse commissies en landeigenaren en de constructie van het pad zelf. In 1980 was het dan eindelijk zo ver en werd de route geopend. Nu lopen jaarlijks zo’n 50.000 mensen de West Highland Way en is het het populairste pad in Groot-Brittannië.

  Screen Shot 2016-05-12 at 12.36.49 AM

  Met de West Highland Way loop je over een stuk geschiedenis. Het pad maakt gebruik van:

  • Oude veedrijverroutes: Hier over werd het vee (Highland Cow’s) en de schapen naar de markten in de Lowlands gehoed.
  • ‘Wade ways’, oude militaire wegen, die na de Jacobiet-opstanden in de Highlands in 1715 en 1745 werden aangelegd om de Highland-clans onder de duim te houden.
  • Oude koetswegen
  • Niet meer gebruikte spoorwegen

  Er wordt veel geld en inspanning gestopt in het onderhouden van het pad. In 2000 werd een driejaar durend en ruim één miljoen Euro kostend onderhoudsprogramma afgesloten. Op kritische delen werd het pad verbeterd, vond er uitbreiding van de informatieborden langs de route plaats en werd de oude brug bij Kingshouse gerestaureerd.

  Op internet:

  Categories: Blog