Een koffer kiezen doe je zo!

  Wat is handig: een trolley voor handbagage of een grote koffer van polycarbonaat? Stel jezelf een paar vragen en vindt de juiste koffer.

  1: Wil ik een handbagage-trolley?
  Hangbagage koffers hebben grote voordelen: je hebt je spullen altijd bij de hand en het scheelt wachten bij de bagageband. Bedenk wel dat het sjouwen met een trolley ook onhandig kan zijn, bijvoorbeeld in krappe taxfree-shops.
  Of een trolley wordt geaccepteerd als handbagage hangt af van het formaat. IATA, de organisatie van luchtvaartmaatschappijen, hanteert de volgende norm: de som van de hoogte, breedte en diepte mag niet meer zijn dan 115 centimeter. Een trolley van 50 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 20 centimeter diep (samen 110 centimeter) mag dus net. Echt een harde grens is dit niet. Voorlopig is de standaard maat namelijk nog niet bij alle luchtvaartmaatschappijen doorgevoerd. Het is raadzaam om voor vertrek de maten op te zoeken op de site van desbetreffende maatschappij omdat deze afmetingen aan verandering onderhevig zijn. Uiteindelijk is het altijd aan de gezagvoerder om te beslissen of iets handbagage is of niet.

  Hieronder een overzicht van de Nederlandse luchthavens met daarachter een link naar de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen:
  Eindhoven Airport: Arkefly, Corendon, Jetairfly, RyanAir, Transavia, WizzAir
  Rotterdam Airport: Arkefly, British Airwayss, CityJet, Jetairfly, Lufthansa, Transavia, Turkish Airlines, Iberia
  Groningen Airport Eelde: Arkefly, Corendon,  Transavia, WizzAir
  Maastricht Aachen Airport: Corendon, Flybe, RyanAir, Transavia, WizzAir
  Schiphol Airport: Alitalia, Air France, Arkefly, British Airways, CityJet, Corendon, Delta Air Lines, EasyJet, Flybe, Iberia , KLM, Lufthansa, Transavia, Turkish Airlines, Vueling, WowAir
   

  In het volgende overzicht staan de luchtvaartmaatschappijen met daarachter de maximale handbagage afmetingen en gewichten. Klik op de afmeting om direct alle handbagagekoffers in ons assortiment te bekijken die binnen deze maximale afmetingen vallen. Zo krijgt u antwoord op de vraag welk formaat handbagagekoffer mag mee in de cabine. Dubbelcheck voordat u besteld nog even of de informatie nog actueel is, klik daarvoor op de naam van uw luchtvaartmaatschappij!

  Luchtvaartmaatschappij* Maximale handbagage afmetingen* Maximaal Gewicht*       
  Alitalia 55x35x25cm 8kg
  Air France 55x35x25cm 12kg
  TUI Fly (in ruim bij drukte) 55x40x25cm geen limit
  British Airways 56x45x25cm 23kg
  British Airways (extra tas)            45x36x20cm
  CityJet Airlines (Avro RJ85) 55x35x25cm 12kg
  CityJet Airlines (Fokker 50) 47,5x35x20cm
  Corendon 55x35x25cm 7kg
  Delta Air Lines 56x35x23cm nb*
  EasyJet (in ruim bij drukte) 56x45x25cm nb*
  EasyJet (onder stoel in de cabine) 45x36x20cm
  Flybe 55x40x23cm 10kg
  Iberia 56x45x25cm nb*
  Jetairfly 55x40x20cm 6kg
  KLM 55x35x25cm 12kg
  Lufthansa 55x40x23cm 8kg
  RyanAir 55x40x20cm 10kg
  Transavia (altijd in de cabine) 45x40x25cm 10kg
  Transavia (in ruim bij drukte)  55x40x25cm
  Turkish Airlines 55x40x23cm 8kg
  Vueling 55x40x20cm 10kg
  55x40x25cm 10kg
  WizzAir (zonder bijbetalen) 40x30x18cm
  WizzAir (extra item met wizz priority)
  WowAir (zonder bijbetalen) 42x32x25cm nb*
  WowAir (handbagage bijbetalen) 56x45x25cm
  * Aan het bovenstaande schema kunt u geen rechten ontlenen!
  NB*= Niet bekend, maximale gewicht wordt niet vermeld.
  Staat uw luchtvaartmaatschappij er niet tussen kijk dan op de website van Schiphol. De luchtvaartmaatschappijen wijzigen regelmatig hun voorwaarden, dus voor de actuele handbagage afmetingen kijkt u op de website van uw luchtvaartmaatschappij, dit kunt u eenvoudig doen door op de betreffende link te klikken.

  De normen zijn aan verandering onderhevig. Wil je absoluut zeker zijn van de actuele regels, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  2: Wat is een handig formaat?
  Koffers zijn er in veel verschillende formaten: handbagage-afmeting (± 50 centimeter hoog), midden (± 60 centimeter), groot (± 70 centimeter) en heel groot (± 80 centimeter). Wat goed is voor jou hangt af van je reisbestemming, reisdoel, reisduur, met wie je gaat, en wat voor soort reiziger je bent. Realiseer je in elk geval: hoe groter de koffer, hoe meer je meeneemt. Houd hierbij rekening met het gewicht dat er ingecheckt is zodat je aan de incheckbalie niet verrast wordt met extra kosten. Neem hiervoor een koffer met ingebouwde weegschaal of schaf een bagageweger aan.
  Een normale koffer is geschikt voor bijna elke reis. Vaak beschikt de koffer over meerdere delen waarmee je, je koffer geordend in kunt pakken. Ga je niet zo lang weg of neem je simpelweg niet veel me op reis? Overweeg dan een handbagage of een kleinere koffer. Grote koffers kunnen van pas komen wanneer je veel souvenirs mee wilt nemen maar ook als je veel gewicht in hebt gecheckt.
  Dan zijn er ook nog zakelijke en laptop koffers. Deze zijn voornamelijk geschikt voor de zakelijke reiziger. De zakelijke koffers hebben een luxe uitstraling en zijn uitgerust met handige tools om al je reisbenodigdheden goed op te bergen.
  Tegenwoordig zijn er veel handige snufjes om meer ruimte in je koffer te creëren. Zo zijn er handige vacuüm zakken. Hiermee haal je de lucht uit je kleding waardoor kleding compact en klein opgeborgen wordt en je extra ruimte over hebt in je koffer. Ook kan je denken aan een (toilet)tas met handig hengsel om over een trolley heen te schuiven. Zo heb je altijd je handen vrij.
  Houd je van een geordende koffer? Denk dan eens aan bagage organizers. Hiermee berg je al je kleine dingen makkelijk bij elkaar op en heb je ze snel weer bij de hand. Of gebruik ze om schone en vuile kleding van elkaar te scheiden.

  3: Welke materialen zijn er?
  Er bestaan harde en zachte koffers.
  Harde koffers beschermen goed tegen breuk. zeker als je breekbare voorwerpen meeneemt is dit een voordeel. Pluspunt van een zachte koffer is dat het materiaal, meestal een polyester-nylonmengsel, vaak lichter is en mee geeft: hierdoor kan je meer kwijt.
  Er zijn drie soorten hard materiaal: polypropyleen, ABS en polycarbonaat. Polypropyleen is het bekende, oerdegelijke kunststof. Het is enorm sterk en in de meeste gevallen het goedkoopst. Het nadeel van polypropyleen is dat het vaak zwaarder is dan andere vaak gebruikte materialen. ABS is duurder dan polypropyleen maar ook lichter. Er wordt een wafeltjespatroon ingebracht waardoor de koffer beter bestand is tegen krassen. Dit materiaal wordt gebruikt als een koffer sterk en licht van gewicht moet zijn. Polycarbonaat is licht en duurzaam. Het materiaal is flexibel en buigzaam maar tegelijkertijd ook hard waardoor de polycarbonaat koffer goed tegen een stootje kan. Polycarbonaat wordt vaak gebruikt voor lichtgewicht koffers, je kan dan extra bagage meenemen omdat je koffer minder gewicht in beslag neemt.

  4: Waar let ik op bij de wieltjes?
  Grote wielen rollen soepeler en bovendien slijten ze minder hard doordat ze minder omwentelingen maken. Met kleine wielen bespaar je ruimte. De maximale afmetingen die een vliegmaatschappij hanteert wordt altijd gemeten inclusief de wielen. Delsey bedacht hiervoor een handige truc. Van de U-lite koffers zijn de wielen te verwijderen en is er meer ruimte voor bagage.
  Ook het aantal en de positie van de wielen is belangrijk. Je kan kiezen voor een koffer met 2 of met 4 wielen. Voordeel van 2 wielen is dat de koffer stabieler rijdt. Een koffer met twee wielen wordt ook wel een trolley genoemd. Ook kan je kiezen voor een koffer met 4 wielen. De zogeheten ‘spinners’. Deze koffers staan als het ware op hun vier wielen en zijn erg manoeuvreerbaar.

  5: Slot of cijfercombinatie?
  De meeste koffers hebben een slot, meestal met cijfercombinatie, soms met sleutel. Het slot dient voornamelijk tegen inbraak. Heeft een koffer geen slot? Dan raden wij aan om een los kofferslotje aan te schaffen.
  Sinds 11 september 2001 mag de douane in de Verenigde Staten elke koffer openen ter controle. Zo’n beambte heeft geen zin om alle codes van je cijferslot te proberen, en zal je koffer dus openbreken. Daarom zijn de zogeheten TSA-sloten (Transportation Security Administration) in het leven geroepen. Deze sloten kunnen door de douanemedewerkers van de Verenigde Staten worden geopend door middel van een loper. Steeds meer koffers zijn uitgerust met deze TSA-sloten en zijn een must have voor reizigers naar en binnen de Verenigde Staten. Heeft je koffer geen TSA-slot? Gebruik dan niet het cijferslot maar rust je koffer uit met een los TSA-slot.

   

  Categories: Blog