Havana, de stad der wonderen

  Zin in een reisje om nog even de laatste zon te pakken voordatde winter hier intreedt en wil je de kans grijpen om iets echt bijzonders te zien? Ga naar Havana. Je vliegt er in negen uur naar toe met een directe vlucht, en binnen een half uur zit je aan de bar van je hotel van het oude centrum. In Havana wordt je teruggeworpen in de tijd. Omdat men sinds de overwinning van de Cubaanse revolutie (1958) weinig aan de stad heeft veranderd ziet het er nog steeds zo uit als in de jaren vijftig,toen de Amerikaanse maffia hier een feeststad van had gemaakt.

  Omdat het onzeker is dat het huidige communistische systeem het nog lang uithoudt kan je in Havana genieten van een unieke ervaring. Het is waarschijnlijk dat de stad na een omwenteling snel wordt gemoderniseerd. Dat is goed nieuws voor de bevolking, maar voor de buitenlandse bezoeker gaat er dan iets van het authentieke karakter verloren.

  Havana

  Sinds het oude centrum (Habana Vieja) op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst wordt dit deel van de stad snel opgeknapt. Hier vindt je oude bars als La Lluvia del Oro, Monserrate en el Floridita. Of je koopt een fles rum en gaat op de zeewering zitten aan de Malecón, de boulevard langs de zee, zoals de Cubanen dat zelf het liefste doen. Je maakt gemakkelijk contact, zeker als je een paar woorden Spaans spreekt. Iedere dag zijn er goede concerten van salsabands, zoals in de Casa de la Música op Galeano.

  Havana

  Voor een paar dollar brengt een taxi je overal naartoe. Veel van die taxi’s zijn trouwens oude Chevrolets en Buicks van voor de Revolutie, dus van 1958 of nog ouder. De meesten verkeren in opmerkelijk goedestaat, al wil het wel eens voorkomen dat je onderweg pech krijgt. Maar omdat niemand in Havana haast heeft is dat geen enkel probleem.

  Havana strand

  Voor een actief dagje kan je naar nabijgelegen stranden als Santa María of Guanabo gaan. Hier kan je surfplanken, zeilbootjes en waterscooters huren of gaan waterskiien. Of je gaat naar de sigarenfabriek achter het Capitool om te zien hoe de sigaren met de hand worden gerold. Om daarna ook zelf zo’n grote “tabaco” op te steken natuuurlijk.

  Categories: Blog