Zonnepanelen op het dak zijn over 10 jaar de norm
Het gaat plotseling hard met het opwekken van zonne-energie door kleinverbruikers zoals huishoudens, scholen en het midden- en kleinbedrijf. Aan het einde van 2016 waren er op ongeveer 450.000 Nederlandse daken zonnepanelen bevestigd, een toename van 35 procent vergeleken met het jaar ervoor. En zoals het er nu uitziet kunnen we over 2017 een soortgelijke stijging verwachten.
Nog voldoende ruimte tot groei
Zonnepanelen op 600.000 gebouwen aan het einde van dit jaar lijkt veel. Echter, betekent het dat toch nog 90 procent van de Nederlandse daken ’leeg’ staan. Überhaupt is ongeveer een derde deel van de daken niet geschikt voor de opwekking van zonne-energie, omdat ze last hebben van schaduw, verkeerd georiënteerd staan of het gewicht van de panelen niet kunnen dragen. Maar de nog bijkans 3,5 miljoen daken die wel geschikt zijn zullen binnen 10 jaar allen glinsteren in de zon, als de huidige trend zich voortzet. Een dak zonder zonnepanelen zal er eigenaardig uitzien.
De sterk verlaagde kosten stuwen de vraag
Het kostenplaatje voor een zonne-energie installatie ziet er momenteel erg gunstig uit. Door grootschalige productie in onder meer Duitsland en China zijn de prijzen van panelen de afgelopen jaren meer dan de helft in prijs gedaald. Ook de randapparatuur en de kosten voor installatie zijn vanwege een verhoogd aanbod een stuk goedkoper geworden. Voor een installatie met 16 zonnepanelen, goed voor een capaciteit van 4000 kilowattuur per jaar (het gemiddeld verbruik van een huishouden met 3 personen), schommelt de prijs momenteel rond 6000 euro.
De meeste kleinverbruikers hebben de mogelijkheid tot salderen, waarbij een overschot aan opgewekte zonne-energie mag worden verrekend met het netverbruik. Hierdoor kan een investering in zonnepanelen zichzelf binnen 7 tot 8 jaar terug verdienen. Vermeld moet worden dat de huidige salderingsregeling onder politieke druk staat en na 2020 waarschijnlijk zal worden afgebouwd.
De opkomst van de Powerwall (accu)
Een recente ontwikkeling rond zonne-energie is de vereenvoudigde opslag van het opgewekte vermogen. Accu’s waren er altijd al, maar dankzij innoverende processen bij bedrijven als Tesla en SolarWatt, is de toepassing makkelijker geworden en de prijs aanzienlijk gedaald. Met een Powerwall aan de muur is een huishouden niet langer afhankelijk van het energienetwerk. De door zonnepanelen opgewekte energie wordt in de accu opgeslagen voor gebruik op momenten dat die vereist is.
Bron: Zelfenergievergelijken.nl