Zonne-energie voor je tweede huis de moeite waard?
Mensen die een tweede huis kunnen betalen hebben natuurlijk wel een beetje geld over. Maar is het installeren van zonnepanelen en profiteren van zonne energie bijvoorbeeld een investering met een goed rendement? In deze blog gaan we dieper in op soorten energiebronnen, waarom veel mensen kiezen voor zonnepanelen en zonne energie en of dat rendabel is.
Energiebronnen
De meeste tweede huisjes staan middenin de natuur, dat is namelijk precies de reden waarom je zo’n huisje zou willen. Je lekker terugtrekken om weer eens te aarden met de natuur om je heen. Het wordt dan ineens heel tastbaar dat de natuur ons energiebronnen levert. Denk aan windenergie, waterenergie, zonne-energie, bio-energie en dergelijke. In ogenschouw nemende dat dit voorhanden bronnen zijn die het milieu niet vervuilen, is het eigenlijk heel vreemd om niet te overwegen om hier gebruik van te maken. Vaak is het ook goedkoper dan onze traditionele energiebronnen.
Zonne-energie
Zonne energie is lijkt op dit moment het meest toegankelijke voor de meeste consumenten. Er zijn vele producten van panelen, en door marktwerking worden deze dan ook steeds goedkoper. Dit zou er toe kunnen leiden dat het ook steeds makkelijker wordt om de investering in zonnepanelen terug te verdienen. Hoe zit dit precies? Het gemiddelde zonnepaneel is op dit moment in staat om op jaarbasis zo’n 300kWh op te wekken. Het gemiddelde verbruik is per jaar 3.600kWh. Maak je vervolgens een sommetje op basis van potentieel 12 zonnepanelen op je dak, dat je daarmee je eigen jaarverbruik afdekt. Je investering terugverdienen? Dat duurt dan nog 6-8 jaar. Dat klinkt lang, maar is niks als je je bedenkt dat de meeste panelen tegenwoordig zo’n 25 jaar lang energie omzetten uit zonne energie.
Extra inkomsten
Daarnaast heb je nog het voordeel dat je je tweede huis over het algemeen kan verhuren. Dit zijn extra inkomsten, die je ook kan investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen of andere duurzame alternatieven voor energieopwekking. Ook zijn de mogelijkheden voor een windmolen misschien wel groter buitenaf dan in een ‘gewoon’ huis middenin bebouwd gebied. Moralistisch en economisch gezien zijn er dus veel goede redenen om je opties eens te onderzoeken!