De tien beste snorkelplekken in het Caribisch gebied
Het blad Caribbean Travel Magazine zet deze maand de tien beste snorkelplekken in het Caribisch gebied op een rij.
- Bonaire’s National Marine Park
- Belize Glovers Reef Marine reservaat
- Little Cayman’s Bloody Bay Park
- Los Roques bij Venezuela
- St Vincent & de Grenadines
- Dominica’s onderwatervulkaanpark
- St. Lucia’s Riffen
- Belize’s Sapodilla’s
- Bahama’s National Trust
- Mexicaans atol
Bonaire’s National Marine Park
Het Marine Park omringt het hele eiland. Pionier van dit initiatief en het park is de duiker Captain Don Steward geweest, die al in 1979 een aanzet gaf voor de bescherming van de onderwaterwereld van Bonaire. Met gele aanwijsborden worden de snorkelplekken aangeduid. Tips: Sorobon in Lac Baai, 1000 steps, Karpata en Klein Bonaire. Parkentree is 10 dollar voor snorkelaars.
Belize Glovers Reef Marine reservaat
Glovers Rif is een van de zeldzame atollen, zo’n 45 kilometer iut e kust van Belize en vormt een lange, beschermde ketting in het Belize Barriere Rif. Sinds 1993 heeft het een beschermde status. Je mag er kijken, maar niets meenemen. Daar krijg je een schitterende snorkelervaring voor terug: koraalrif rond het atol dat bewoond wordt door zeeschildpadden, roggen en haaien.
Little Cayman’s Bloody Bay Park
Het lijkt wel een naam uit Pirates of the Caribbean en alleen daarom al is het een spectaculaire snorkelplek. Je kunt hier over een heel groot koraalrif snorkelen en genieten van een prachtige onderwaternatuur.
Voor de kust van Venezuela en ongeveer 90 zeemijlen ten oosten van Bonaire bevindt zich een langgerechte archipel van zo’n vijftig koraaleilandjes, los roques. Op een eiland na, Gran Roque, zijn alle eilanden onbewoond. Vanaf de posada’s op Gran Roque kun je met lokale gidsen in bootjes de omliggende eilanden snorkelend verkennen. De riffen zijn er nog maagdelijk en sinds de jaren zeventig is het gebied beschermd en hoe zuidelijker, hoe mooier de riffen.
Een van de meest idyllische ankerplaatsen in de archipel van St Vincent is de Tobago Cays. Sinds eind jaren kreeg het onbewoonde gebied van vijf kleine eilandjes een beschermde status als Tobago Cays Marine Park. Je kunt het gebied alleen per boot bereiken vanaf onder meer Union Island, Palm Island en Mayreau. Vergeet niet ook Petit Tabac aan te doen. Dit is het eilandje waar Jack Sparrow samen met Elisabeth Swan voet aan wal zette.
Dominica’s onderwatervulkaanpark
Met een vulkaan in de buurt is het extra spannend om te snorkelen. Aan de zuidkant van Dominica kun je dit doen in het Soufriere scott’s head marine reservaat. Het is er ondiep en er komen vulkanische gassen uit de bodem naar boven, maar het zicht is prima en je snorkelt er tussen de papagaaivissen en hersenkoralen.
Het Soufriere Marine Management Area op St. Lucia verenigt sinds 1995 heel slim de belangen van zowel lokale vissers, landeigenaren en watertoeristen. Daardoor biedt het park twee prachtige snorkelplaatsen. Anse Cochon (varkensbaai) is een ondiepe plek waar je al snorkelend zeeschildpadden en alen kunt waarnemen. Iets zuidelijker gelegen ligt Anse Chastanet Reef, een ideale plek om tropische vissen te spotten. De entree kost 1 dollar voor snorkelaars.
Veertig zeemijl uit de kust van Punta Gorda in het zuiden van Belize, liggen veertien strandeilandjes van Sapodilla, onder bescherming van de Sapodilla Cayes Marine Park. De zeefauna en flora is er overdadig. Nergens schijnen de elandkoralen zo groot te zijn als hier en groeit het koraal zo dicht naar het zeeoppervlak toe. Je kunt daardoor eindeloos snorkelen tussen de verpleegsterhaaien en roggen.
Al eind van de jaren vijftig werd er op de Bahama’s een National Trust gevormd om de kwetsbare koraalriffen rondom de cays te beschermen. Daardoor vind je hier de oudste zeeparken van het Caribisch gebied en staat het model voor veel zeeparken elders in de wereld. Het is verboden om zelfs maar een schelpje mee te nemen uit dit park en dat is te merken aan het rijke zeeleven. Zo is de zeeslakpopulatie (conch) nergens zo groot als hier, evenals het aantal kreeften. Je kunt er alleen per boot naar toe vanuit Staniel Cay Yacht Club of Sampson Cay.
De Chinchorro Bank, sinds 1996 beschermd gebied, is het grootste atol in het Caribisch gebied. Het is een kring van koraaleilanden rondom een lagune, zo’n dertig kilometer uit de kust van het Mexicaanse Costa Maya op het schiereiland en vakantieregio Yucatan. Het kost wat moeite om er te komen en je bent afhankelijk van de weersomstandigheden, maar dan krijg je ook waar voor je geld. Bomen van zwart koraal, hersenkoralen zo groot als je ze nog nooit zag en reusachtige sponzen. Bovendien liggen hier veel wrakken die je snorkelend kunt verkennen.
Bron: Caribe Magazine